Winkler: Európát továbbépíteni közös felelősségünk

2015.10.08. | Európai Unió
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler: Európát továbbépíteni közös felelősségünk

„Szétesik Európa? Ha nem vigyázunk, széteshet és ezzel együtt meghiúsulna a több mint félévszázados építkezés, amely ma több mint 500 millió polgárnak a közös otthona” –fogalmazott október 8-án, csütörtökön Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Unió jövőjének alakulásáról Kolozsváron tartott előadásában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szervezésében sorra kerülő kétnapos német nyelvű konferencia központi témája volt a széteső Európa kérdésének megvitatása, a jelenkori válsághelyzetek kezelése az egymással ütköző nemzeti érdekek kereszttüzébe.  

Válaszként a vitafórum központi kérdésére, Winkler Gyula hozzátette: ha az euro-szkeptikusok és a szélsőséges idegengyűlölők kívánsága valósulna meg, akkor Európa szétesne alkotóelemeire. „Nekünk, felelősen politizálóknak közös feladatunk, hogy ne engedjük Európát szétesni, és hogy a jelen idők kihívásaira olyan válaszokat adjunk, amelyek kiállják majd az idők próbáját. 500 millió EU-s állampolgárról kell gondoskodni, 28 tagállam, nemzet érdekeit kell egyeztetni. Erre csak az Európai Unió képes, mert bizonyította már, hogy van eszköze az uniós tagállamok és közösségek, nemzetek és kisebbségek érdekeinek közös nevezőjének kialakítására” – hangsúlyozta Winkler előadásán.

Az RMDSZ EP-képviselője a továbbiakban kifejtette: azon kihívások, amelyek ma az EU előtt állnak, nagyon sokrétűek: gazdasági kérdéseket kell megválaszolni, az európai szociális modellt kell megerősíteni, az ifjúságnak munkahelyeket és jövőképet kell biztosítani. „Ami ma a legnyomasztóbb: válaszolni kell a menekülthullám nyomására, valamint meg kell találni azon megoldásokat, amelyek az Európa szomszédságában zajló konfliktusokra adnak választ” – figyelmeztetett a politikus.

Winkler szerint az említett kérdésben két különböző szinten kell egy időben megoldásokat kidolgozni: uniós és globális szinten. „Az EU szintjén a megoldás a politikai unió. Tovább kell fejleszteni az európai építkezést, egyesek ezt úgy nevezik, hogy Európai Egyesült Államok. Folytatni és elmélyíteni kell az integrációt és meg kell alkotni azokat a közös európai mechanizmusokat, például a közös energia politika, a közös migrációs és menekültügyi politika, vagy, egy sokkal erősebb, határozottabb szomszédság politika. Meg kell vitatni és át kell szabni a létező egyezményeket, mind a dublini egyezményt, amely a menekültügyet szabályozza, mind pedig a schengeni egyezményt, amely a határok nélküli Európát hozta létre” – fogalmazott Winkler. 

„Azoknak, akik a nemzeti szuverenitás miatt aggódnak, akik szerint korlátozódott a nemzetek döntésképessége és ez által a szuverenitásuk, azt válaszolom, hogy a szuverenitást nem elveszítik a nemzetek, hanem közösen gyakorolják az Unió szintjén, az Európai Parlamentben, amely közvetlenül az EU polgárai által megválasztott képviselők testülete. Ha az EP hatásköre bővül a jövőben, és az EP lesz az Unió tényleges törvényhozó testülete, akkor ez egy legitim törvényhozó testület, amely által szuverenitásukat együttesen gyakorolják az európai nemzetek” – hangsúlyozta Winkler.

A második: globális szinten is válaszokat kell megfogalmazni. Ezen belül három területen szükséges lépéseket tenni. Az első kettő a politika és a gazdaság. Politika területén, azért mert háború van, feszültségek és konfliktus helyzetek léteznek, amelyeket kezelni kell. Gazdaság területén azért, mert az elmúlt évtized során egyre növekedik az egyenlőtlenség a világban, amely a migrációs hullámokat táplálja.

A harmadik terület: a vallás és a vallások közötti párbeszéd. „Keresztények, zsidók és muszlimok egy asztalhoz kell üljenek és  – amint azt Ferenc pápa is az utóbbi évben többször megfogalmazta – el kell kezdjék a kultúrák és vallások közötti párbeszédet, hiszen a szélsőséges megnyilvánulásokat a vallások közötti párbeszéd hiánya is táplálja. Tehát a 21. században a globális válaszokat a politika, a gazdaság és a vallás együtt kell megadjak” – mutatott rá az RMDSZ EP-képviselője, majd hozzátette: abban bízom, hogy Európa nem esik szét, hanem megerősödve kerül ki ebből a megpróbáltatásból.  Az európai építkezés folytatódik, és egy olyan egyesült Európát fogunk a következő generációnak átadni, amely mind az 500 millió állampolgárának szabadságot, jólétet és az egyéni érvényesülés esélyét biztosítja” – zárta előadását Winkler. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.