Winkler Gyula: Biztonságos energiaellátást az EU-ban

2014.04.28. | Európai Parlament , Külkapcsolatok , európai parlamenti választások
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: Biztonságos energiaellátást az EU-ban

Fotó: Bethlendi Tamás

Uniós szintű, közös energiapolitikával tudja az Európai Unió a biztonságos energiaellátást kialakítani, valamint energiafüggőségét csökkenteni – fogalmazott Winkler Gyula hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján.

"A közös energiapolitika kialakításának szükségessége az EU-ban az ukrajnai helyzet miatt vált ismét aktuálissá, azonban ez nem új kérdésfelvetés. Már 2011-ben Günther Oettinger energiaügyi biztos közös szakpolitika szükségességéről beszélt, és akkor 2015-ös határidőt jelentett be”– fejtette ki Winkler Gyula, hozzátéve, hogy jelenleg az uniós energiapiac 28 darabra szétszabdalt, ezért is kiszolgáltatott Oroszországgal szemben, amely a Gazprom révén piacdiktáló. "Vannak olyan tagállamok, amelyek 70-80 százalékban használnak orosz földgázt, más tagállamok kisebb mértékben, míg a balti országok száz százalékban függnek az orosz szállításoktól. Ha közös energiapiaca lenne az Európai Uniónak, akkor Oroszország a Gazpromon keresztül nem alkalmazhatná az oszd meg és uralkodj elvet a tagállamokkal való tárgyalások során. A közös uniós energiapiac azt jelentené, hogy Oroszországnak egyetlen tárgyalópartnere lenne és nem 28”– magyarázta. Az EP-képviselő szerint időszerű a lengyel kormányfő, Donald Tusk kezdeményezése, aki Franciaországban lelt támogatóra ebben a kérdésben, várhatóan ezek a történések gyorsítanak a közös energiapiac kialakításának folyamatában. Az RMDSZ támogatja a közös uniós energiapiac kiépítését, Winkler Gyula EP-képviselői munkájában napirenden szerepelt ez a kérdéskör.

 

A Schengeni övezethez történő csatlakozás Románia egyik prioritása kell hogy legyen az Európai Parlament új testületének megalakulását követő időszakban – jelentette ki Winkler Gyula. Az EP-képviselő hangsúlyozta, Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának legutóbbi halasztása európai vezetők politikai számításának tudható be.

 

Winkler Gyula bírálta egyes tagállamok demagóg és populista hozzáállását, mely szerint Románia és Bulgária schengeni csatlakozását az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmustól vagy a roma közösségek kérdésétől tették függővé. "Az utolsó, igencsak cinikus és demagóg húzás az volt, amikor összekapcsolták a schengeni csatlakozást az európai pénzalapok felhasználási arányával" – tette hozzá. ,,Két éve kellett volna csatlakozni a Schengeni övezethez. (...) Idén februárban José Manuel Barroso, az EB elnöke elismerte, hogy mindkét tagállam, Románia és Bulgária is teljesíti a csatlakozás feltételeit, de ehhez az összes tagállam beleegyezéséhez van szükség”– magyarázta az EP-képviselő. Szerinte 2014 új kezdet az Európai Unióban, de a tagállamokban is, éppen ezért az Európai Parlament és az Európai Bizottság testületének megújulása perspektívájában, Romániának újabb offenzívát kell indítania a schengeni csatlakozás érdekében. "Amikor a Schengeni övezetről beszélünk, leginkább a szabad mozgás jogára gondolunk, kevésbé a gazdasági vetületére a kérdésnek, viszont ez, épp azért, mert nem vagyunk tagok, negatívan befolyásolja az importőrök és exportőrök tevékenységét, akiknek többletköltségekkel kell számolniuk” – mondta Winkler Gyula. Az EP-képviselő, hangsúlyozta, az RMDSZ minden eszközével, ellenzékként és kormánytagként is támogatta a Románia schengeni csatlakozását. 

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.