Winkler Gyula: Kisebbségi kérdésekben következetesen lépjünk fel a kettős mérce alkalmazása ellen

2011.11.17. | Európai Parlament , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Winkler Gyula: Kisebbségi kérdésekben következetesen lépjünk fel a kettős mérce alkalmazása ellen

A marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) kialakult magyarellenes és törvénytelen helyzetről tartott tájékoztatót Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának ma délelőtti (2011. november 17.) ülésén Brassai Attila professzor, a MOGYE tanszékvezetője.

A kisebbségi Intergroup azt követően hallgatta meg a marosvásárhelyi professzort, hogy az egyetem szenátusa több alkalommal is elutasította a törvény alkalmazását és az önálló magyar nyelvű kar létrehozását.

A tájékozatót követő hozzászólások során Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője emlékeztette kollégáit arra: ismét olyan témával szembesülnek, hogy egy EU-s tagállamban élő nemzeti kisebbség jogait a többség semmibe veszi. Az ülés első részében a görögországi török kisebbséget ért jogtiprásokról hallhatott a munkacsoport, majd a képviselők a magyar kisebbségeket ért újabb és újabb törvénytelenségek sorában a legújabbról szerezhettek tudomást. Ismeretes hogy az EU-s csatlakozás után Szlovákiában és Romániában számos alkalommal érte diszkrimináció a magyarokat, amelyeket az EP-ben is szóvá tettek. Az RMDSZ képviselője úgy fogalmazott: „egyetértek azokkal a képviselőtársaimmal, akik szerint nagy szükség van az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szabályozó európai keretrendszerre. Mindenekelőtt, a legjobb gyakorlat hasznosítása érdekében, alkalmazni kellene az Európai Tanács idevágó határozatait, a továbbiakban pedig nekünk, kisebbségi képviselőknek arra kell törekednünk, hogy az új szabályozás valósággá váljon”.

Winkler Gyula kijelentette, hogy az Intergroup ülésén újból véteni fog a politikai korrektség ellen, de álszentnek tartja például azt a brüsszeli gyakorlatot, hogy barátainak nem kívánhat boldog karácsonyt. „A brüsszeli politikai korrektség azt kéri tőlem, hogy csak Boldog ünnepeket! kívánjak, én viszont makacsul ragaszkodok ahhoz, hogy Boldog Karácsonyt! kívánhassak, hiszen úgy vélem, ezzel nem sértem meg azokat, akik esetleg nem ünneplik a Karácsonyt. Egymás kölcsönös tiszteletébe ennek bele kellene férnie. Ugyanúgy ez a fajta brüsszeli politikai korrektség nem teszi lehetővé, hogy a kisebbségi kérdésben a kettős mérce alkalmazásáról beszéljek. Mégis megteszem, hiszen a csatlakozni kívánó országoktól az EU megköveteli az etnikai kisebbségek jogainak védelmét, az Unión belül viszont már elnézi a jogtiprásokat, a Szlovákiában elkezdődött visszalépéseket, a Romániában felszínre jutó magyarellenes törekvéseket. Éppen ezért kisebbségi képviselőkként nem adhatjuk fel követeléseinket” – mondta Winkler Gyula.

Végezetül az RMDSZ EP-képviselője az önrendelkezés fontosságáról beszélt. „Az önrendelkezés, a közösségi autonómiaformák megteremtésének egyik feltétele a decentralizáció. Romániában azonban megtapasztaltuk, hogy a decentralizáció a visszájára is fordulhat, ha kizárólag a többségi demokrácia eszköztárától függ. Egyértelmű, hogy a nemzeti kisebbségek esetében pozitív diszkriminációra van szükség, hogy a kisebbség jogai ne a többség kénye-kedvétől függjenek. Ugyanakkor minél több jogot kell törvénybe foglalni, amelyhez elengedhetetlen a kisebbségi közösség egységes politikai képviseletének megtartása és megerősítése” – összegezte az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának strasbourgi ülésén tett hozzászólását Winkler Gyula.