Főoldal > Hírek
Erdélyi magyar egyéni vállalkozók és kisgazdák estek volna el EU-s finanszírozástól – a problémára RMDSZ-es javaslatra született megoldás
2019.04.15. | Szenátus

4500 egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyt (PFA) töröltek az elmúlt időszakban, értesítés nélkül, a cégjegyzékből. Ezek közül 577 nyert Európai Uniós támogatást, amely veszélybe került a felszámolást következtében. Az érintettek között számos erdélyi gazda is jelezte a gondot – nyilatkozta Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor.

Felkészült politikusokra, fiatal vezetőkre mindig szükség lesz! – 19 fiatal végzett az Erdélyi Politikai Iskola II. évfolyamán
2019.04.14. | Aktuálpolitika

Hat megyéből tizenkilenc résztvevő vehetett át diplomát annak elismeréseként, hogy sikeresen elvégezte az Erdélyi Politikai Iskola második évfolyamát. Az elméleti és gyakorlati tudást egyaránt kínáló képzésekre Kolozsváron, Budapesten, Bukarestben és végül Marosvásárhelyen került sor. A diplomaosztót április 13-án, szombaton tartották a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Winkler Gyula: Csökkenteni kell az uniós pályázatok bürokráciáját

Csökkenteni kell a bürokráciát az uniós pályázatok esetében, hiszen sem a vállalkozóknak, sem a gazdáknak nem az a dolguk, hogy haszontalan papírmunkával töltsék idejüket, hanem az, hogy tevékenységüket végezzék, energiájukat cégük, gazdaságaik működtetésére fordítsák – hangsúlyozta Winkler Gyula szombat délután Gyergyószéken. Az RMDSZ EP-képviselője Gyergyóalfaluban és Gyergyócsomafalván találkozott helyi vállalkozókkal, gazdákkal, közbirtokossági vezetőkkel, önkormányzati képviselőkkel.

Európai kisebbségi fiatalok cserélnek eszmét Sepsiszentgyörgyön
2019.04.14. | MIÉRT

Sepsiszentgyörgyön ismerkednek európai fiatalok az erdélyi magyarságot érintő kihívásokkal, problémákkal.

Vincze Loránt: addig vagyunk erős közösség, amíg helyi szinten, Bukarestben és Brüsszelben egyaránt van képviseletünk

„Nem vagyunk könnyű helyzetben, mindenhol támadások érik a magyarságot Korondtól Szlovákián át Ukrajnáig, ilyen helyzetekben pedig felértékelődik az összefogás. Addig tudunk erősek lenni és a magyar közösség ügyeit megjeleníteni, addig tudjuk visszaverni a támadásokat, amíg minden szinten van képviseletünk” – mondta el Vincze Loránt Hunyad megyében. Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke Déván Pogocsán Ferdinánd alpolgármesterrel, az RMDSZ Hunyad megyei és helyi vezetőivel, civil szervezetekkel és egyházi elöljárókkal találkozott, Lupényben pedig a Zsil-völgyi RMDSZ-szervezetek vezetőivel és Benedekfi Dávid lupényi RMSZ-elnökkel, városi tanácsossal közösen vett részt lakossági fórumon.

Winkler Gyula: az uniós alapok hatékony felhasználása növeli a versenyképességet

A helyi gazdaság versenyképességének növelése az EU-s alapok hatékony felhasználásával érhető el, mondta Winkler Gyulaszombaton Gyergyószentmiklóson, ahol az Arbor Szövetség vezetőségével egyeztetett. Az EP-képviselő Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, a területi RMDSZ-szervezet elnöke és Bende Sándor parlamenti képviselő meghívására érkezett Gyergyó vidékére.

Csoma Botond: erős Európában, fejlődő Erdélyben akarunk élni! – újraválasztották az RMDSZ Kolozs megyei elnökét
2019.04.13. | Kolozs

Közel 200 küldött részvételével zajlott az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének tisztújító küldöttgyűlése április 13-án, szombaton. Csoma Botondot újraválasztották a szervezet élére. „Az elmúlt négy évet építkezéssel és folyamatos munkával töltöttük. Közelebb kerültünk az emberekhez, ott vagyunk a mindennapjaikban. Megerősített helyi, megyei és országos képviselettel, megújult helyi szervezetekkel vágunk neki a következő négy évnek”– mondta a képviselő. Büszkén számolt be arról, hogy az általa vezetett szervezet az RMDSZ EP-jelöltlistájára majdnem 25 ezer támogatói aláírást, a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésre pedig több mint 21 ezer aláírást gyűjtött a Kolozs megyében élő magyaroktól.

Kelemen Hunor: minőségi oktatás nélkül nincs versenyképes nemzedék

A 2019-es állami költségvetésbe belefoglaltuk a számunkra fontos oktatási intézményeknek – az Oktatáskutató Intézet csíkszeredai fiókjának, az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ kolozsvári fiókszervezetének és a nagyváradi pedagógus-továbbképző központnak – a finanszírozását. A következő hetekben ismét tárgyalunk a tanügyminiszterrel, hogy elfogadják az ezek működését lehetővé tevő kormányhatározatokat – hangsúlyozta Kelemen Hunor Szovátán.