Főoldal > Hírek
A vidék kiürülése ellen is van hatékony eszköz

Miután a vidéki települések kiürülése égető probléma, fontos tudni, hogy van hatékony eszköz ellene – közölte Oltean Csongor RMDSZ-es EP-képviselőjelölt. A Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje Mezőmadarason vett rész az RMDSZ által szervezett vándorkaravánon. A találkozón több mint ötven gazda vett részt.

Vincze Loránt: más nem harcolja ki helyettünk az európai kisebbségvédelmi törvényt

A schengeni csatlakozás elodázása okozta nehézségekről, a kisebbségi törvény fontosságáról és a nagyon sok helyi család megélhetését jelentő mezőgazdasági támogatások megőrzéséről beszélt Arad megyei körútján Vincze Loránt, aki Aradra, Kisperegre és Majláthfalvára látogatott el.

Winkler Gyula: több uniós pénzt kell juttatni vidékfejlesztésre

A vidék felzárkóztatásában fontos szerepe van az uniós támogatásoknak, a székelyföldi gazdák érdeke, hogy a Közös Agrárpolitika megfelelő finanszírozást kapjon, éppen ezért erős Kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben, hogy érvényesíteni tudjuk közösségünk érdekeit – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő péntek este Szentábrahámban, ahol gazdafórumon vett részt.

Hegedüs Csilla: senki nem indulhat hátrányból csak azért, mert magyarul tanul

A szórványban élő diákoknak joga van a minőségi magyar oktatáshoz, hiszen ez a versenyképesség feltétele! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Maroshévízen, Hargita megye szórványvidékének egyetlen magyar líceumába tett látogatásán.  Az EP-képviselőjelölt hangsúlyozta, hogy az európai parlamenti választások tétje, hogy létrejöjjön az a kisebbségvédelmi kerettörvény, amely biztosítani tudja szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatunkat, így gyerekeinket senki nem diszkriminálhatja azért, mert magyar iskolába járnak, magyarul tanulnak, magyar és székely zászlót tűznek ki iskolájukra. Ez azonban csak erős magyar képviselettel lehetséges, hiszen más ezt nem fogja megtenni helyettünk.

Winkler Gyula: a turizmus kitörési pont Székelyföld számára

Udvarhelyszéknek a turizmus nyújt kitörési lehetőséget, ennek érdekében minél több uniós forrást érdemes felhasználni – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő péntek délelőtt Székelyudvarhelyen, ahol turisztikával foglalkozó vállalkozókkal találkozott.

Ezért érdemes ifjúsági szervezethez csatlakozni!

Azok a fiatalok, akik tagjai ifjúsági szervezeteknek, könnyebben jutnak hozzá EU-s lehetőségekhez – hívta fel a figyelmet rá Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje csütörtökön, Marosvásárhelyen. Szepessy László, a Maros Megyei Magyar Diáktanács (MDT) elnöke elmondta, együttműködési megállapodást kötöttek a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (MIET), hiszen mindkét szervezet a megye fiataljait képviseli, így hatékony információcserére kerülhet sor a jövőben.

Hegedüs Csilla: a magyar költészet napján azt kérjük, használhassuk szabadon anyanyelvünket!

Anyanyelvünk szabad használata veszélyben van! – erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Nagygalambfalván, Kányádi Sándor sírjánál, ahol a magyar költészet napja alkalmából szerveztek megemlékezést. Az EP-képviselőjelölt olyan jogtiprásokról beszélt, amelyek esetében a közösségi vezetőink „rendreutasítása” volt a cél, amiért merészelték használni szimbólumainkat, anyanyelvünket. Rámutatott: az európai parlamenti választás pontosan ezért fontosabb most, mint valaha, hogy létezzen egy olyan európai kerettörvény, amely védi az őshonos nemzeti kisebbségeket.

Oltean: az Európai támogatások nélkül a kanyarig sem érnénk el

Az európai uniós támogatások nélkül Romániában a kanyarig sem érnénk el – állapította meg szerdán Oltean Csongor helyi vállalkozókkal és egy első mandátumos, lelkes vidéki polgármesterrel beszélgetve.