Főoldal > Hírek
A FUEN elítéli a korondi magyar felirat miatt kirótt példátlan nagyságú bírságot
2019.04.11. | FUEN

A FUEN határozottan elítéli a romániai és európai jogszabályok végrehajtásának bármilyen korlátozását, valamint a kisebbségi közösségek megfélemlítésére irányuló kísérleteket – közölte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója. Az európai kisebbségek ernyőszervezete angol nyelven közzétett állásfoglalásában ismerteti a Korondon történteket, ahol a marosvásárhelyi táblabíróság közel 100 000 eurós bírságot rótt ki a Községháza felirat miatt.

Hegedüs Csilla: senki meg ne tilthassa szimbólumaink és anyanyelvünk használatát!

„Kultúrdiplomáciai siker, az utóbbi idők talán legnagyobbja, hogy sikerült elérni azt, hogy Ferenc pápa Csíksomlyóra látogasson. Ez hihetetlenül sok erőt ad majd, és sokat jelent közösségünknek – jelentette ki április 10-én Csíkszeredában Hegedüs Csilla, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje. „Ma alkalmam volt részt venni a pápalátogatást előkészítő gyűlésen, Borboly Csaba elnök úr meghívására, és azt láttam, hogy bár nagyon komoly feladat elé állították a szervezőket, mindent megtesznek azért, hogy a látogatás a lehető legnagyobb lelki feltöltődést biztosítsa azoknak, akik elzarándokolnak Csíksomlyóra” – mondta el Hegedüs Csilla a szervezői gyűlést követően.

Winkler Gyula: Európai védelmet kérünk nemzeti szimbólumainknak

„Az identitásunkat meghatározza az anyanyelv, kulturális örökségünk és nemzeti jelképeink: himnuszunk és zászlóink. Ezért fontos, hogy európai szabályozás védje nemzeti szimbólumainkat, biztosítsa jelképeink szabad használatát, ezt a célt szolgálja a Minority SafePack, az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő Brüsszelben, ahol az Örökségünk őrei regionális döntőinek nyerteseit fogadta. Mára már hagyományossá vált, hogy a legjobb erdélyi örökségőrök az Európai Parlamentben mutatják be tevékenységüket és az örökségvédelmi mozgalmat.

RMDSZ: állami finanszírozásból építhetnek ki villamosenergia- és földgázhálózatokat az önkormányzatok
2019.04.10. | Infrastuktúra

Megteremtettük a lehetőséget az önkormányzatoknak arra, hogy ezentúl az Országos Településfejlesztési Program keretében villamosenergia- és földgázhálózatot építhessenek állami költségvetésből, ez nem volt lehetséges idáig – mutatott rá Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház plénuma döntést hozó fórumként szavazott az RMDSZ által kezdeményezett jogszabályról, amely kibővíti az Országos Településfejlesztési Programra (PNDL) vonatkozó szabályozásokat.

A szórványnak tett ajánlatot Oltean Csongor

Fontos megvédeni a zászlót az európai fórumokon, szükség van az erdélyi magyar képviseletre – mondta el Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a szülővárosában, Medgyesen megszervezett Szájkaratén.

Vincze Loránt Strasbourgban: a kisebbségi jogok terén Ukrajna határozottan rossz úton jár

Ukrajna egyértelműen a rossz úton halad a kisebbségi jogokat illetően, de az elnökválasztást követően még esélye lehet visszatérni a jó útra - mondta kedden Strasbourgban Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke az ukrajnai kisebbségek nyelvi jogairól szóló konferencián. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének járulékos programját a magyar küldöttség és a FUEN szervezte.

Hegedüs Csilla: a mi feladatunk szimbólumaink és értékeink védelme!

„Kulturális örökségünk megismerése, feltérképezése nemzeti identitásunk megmaradásának záloga. Feladatunknak tekintjük mindazon értékek beazonosítását, amelyek egyedivé teszik közösségünket, emellett pedig olyan rendszert kell kialakítanunk, amelyben ezen értékek védve vannak, szabadon használhatóak. Ehhez azonban ki kell harcolnunk egy európai kisebbségvédelmi törvényt. Ez csak akkor lehetséges, ha erős magyar képviselettel rendelkezünk az Európai Parlamentben. Ez a május 26-i választás tétje!” – mondta el Hegedüs Csilla képviselőjelölt, aki Balla Ferenccel, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány igazgatójával és Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökével a Kolozs megyei Értéktár létrehozásáról tanácskoztak Válaszúton.

Mátyás? Király! címmel kreatív versenyt indít a MIÉRT és az RMDSZ Kulturális Főosztálya
2019.04.09. | Ifjúság

Hegedüs Csilla elmondta: a Mátyás-kultusz népszerűsítését megcélzó kezdeményezés tudomása szerint Erdélyben az első, kimondottan a közösségi médiában megszervezett verseny. Céljuk nemcsak a történelmi ismeretek fejlesztése, hanem a diákoknak lehetőséget szeretnének biztosítani arra, hogy kreatívan értelmezzék át és mutassák be nekünk mindazt, ami számukra fontos Mátyás királyunk örökségéből. Szeretnénk olyan kommunikációs készségeket is fejleszteni, amelyeket aztán a diákok tudnak hasznosítani: a szabadon beszélést, a gondolatok kifejtését néhány percben, és a kreatív tartalmak gyártását is.