Főoldal > Hírek
Winkler Gyula: Legyen vége a magyarellenes incidenseknek a Kárpát-medencében

„A Kárpát-medencei magyar összefogás számunkra nem egy szlogen, hanem magyar nemzeti ügy. Határozottan követeljük, hogy legyen vége a magyarellenes incidenseknek Ukrajnában és mindenütt a Kárpát-medencében!” – hangsúlyozta szerdán Winkler Gyula EP-képviselő, aki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén vett részt, aholEurópa jövőjéről szóló sorozat részeként, Lettország miniszterelnökével, Krišjānis Kariņšsal tartottak vitát.

Korodi Attila: a népszavazás a demokrácia egyik fontos pillére, támogatjuk az államelnököt a konzultatív jellegű referendum kiírásában

„Az RMDSZ a parlamentben is támogatta, az államelnök által a két háznak konzultációs jelleggel elküldött értesítőjét a referendum megszervezése kapcsán. Úgy értékeljük, hogy a lakosságot igenis meg kell kérdezni a társadalmat érintő fontos ügyekben. A népszavazás a demokrácia egyik fontos pillére, támogatjuk az államelnököt a konzultatív jellegű referendum kiírásában” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerdán, április 17-én a parlament együttes ülésén. A törvényhozók pozitívan véleményezték a referendum kiírásáról szóló elnöki dokumentumot.

Máramaros megyében is jól jönnek az EU-s támogatások

Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik, ez még inkább alátámasztja az EU-s támogatások fontosságát, illetve nélkülözhetetlenségét - fogalmazott Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje Máramaros megyei körútján, kedden.

Hegedüs Csilla: Európa ismerje el és védje a kulturális örökségünket!

Értékeink nem csak múltunkról, hanem jövőnkről is szólnak! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Kézdiszentlelken, ahol Tamás Sándor tanácselnökkel közösen Ezer éves értékeink Erdélyben címmel tartottak előadást. Rávilágítottak arra, hogy kulturális örökségünk közösségünk lelki, szellemi gyarapodását szolgálja, nemzetünk összekötő tényezője, legkézenfekvőbb bizonyítéka mindannak, amit az elmúlt ezer évben teremtettünk, hogy jogunk van itt lenni. Ugyanakkor irányjelző, hiszen rávilágít mindarra, amit tennünk kell, ami állandó feladatunk: azért dolgozni, hogy megvédjük és ápoljuk örökségünket. Az európai parlamenti választás pontosan ezért fontosabb most mint valaha, hogy létezzen egy olyan európai kerettörvény, amely védi az őshonos nemzeti kisebbségeket, amely védi nemzeti értékeinket.

Vincze Loránt: Az EP-választás befektetés a jövőbe, közösségünk megtartásába

A szórvány sajátos problémáiról és az oktatás helyzetéről tájékozódott Brassó megyében kedden Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke. Délelőtt iskolaigazgatókkal és pedagógusokkal beszélgetett az oktatás kihívásairól, problémáiról, de a jó gyakorlatokról is.

Hegedüs Csilla: Brüsszelben a magyar gazdák érdekében kell dolgoznunk

Románia uniós csatlakozásának legnagyobb haszonélvezői a gazdák, akik terület alapú támogatáshoz jutottak. Ez kézzelfogható, vissza nem térítendő, rendszeres jövedelmet jelent számukra. Erdélyben 75 ezer magyar ember gazdálkodik. Az APIA-s támogatásoknak köszönhetően az elmúlt 12 évben több mint 1,5 milliárd euró támogatást kaptak a magyar gazdák, amely több mint 200 ezer magyar ember megélhetéséhez járult hozzá. Mindez most veszélybe kerülhet! Erre hívta fel a figyelmet Hegedüs Csilla Kommandón az orbaiszéki polgármesterek, alpolgármesterek és helyi vezetők találkozóján.

RMDSZ: a továbbiakban törvényes keretek között vehetnek rész a rezidensorvosok a páciensek kezelési folyamataiban
2019.04.16. | Egészségügy

Törvényes keretbe foglaltuk azt, hogy a rezidens orvosok felügyelettel, és korlátolt felelősséggel, részt vehessenek a műtéteken és páciensek kezelési folyamataiban. Bár eddig ez a legtermészetesebb keretek között működött, szükség volt erre a törvényre a páciens biztonságának növelése érdekében – mutatott rá Dr. Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az Szövetség Marosvásárhelyi városi szervezetének elnöke azt követően, hogy a képviselőház végső döntést hozó fórumként megszavazta az által kezdeményezett törvénymódosítást.

RMDSZ: egyszerűsítünk a sípályák megépítésének folyamatán
2019.04.16. | Infrastuktúra

Ezentúl, egy szerűsített eljárással, díjmentesen sajátíthatnak ki területeket az erdő- és mezőgazdasági területalapból az önkormányzatok, amennyiben sípálya építését tervezik, továbbá RMDSZ kezdeményezésre országos érdekeltségű beruházássá lehet változtatni a sípályák építési projektjeit. A törvény rendelkezik arról, hogy a Hargita megyei sípályák megépítését ne kössék közigazgatási határokhoz – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a képviselőház plénuma döntéshozó fórumként szavazott az Országos Turisztikai Fejlesztési Program szabályozását előíró törvényről.