Főoldal > Hírek
Erdélyben egyre többen élnek a Fedezd fel Európát program lehetőségeivel

Lezárult a jelentkezési időszak a MIÉRT, a MAKOSZ és Winkler Gyula közös pályázatára, amelyet azoknak az erdélyi magyar fiataloknak hirdettek meg, akik sikeresen jelentkeztek a DiscoverEU –Fedezd fel Európát program második fordulójára. Az erdélyi pályázaton a szállás és étkezési költségekre lehetett támogatást kérni az EU által ingyenesen biztosított vonatjegy mellé. A felhívásra 12 pályázat érkezett be, ebből 9 teljesítette a kiírás feltételeit, állapította meg az elbíráló bizottság. A versenyben maradt kilenc pályázatból kettő csoportos és hét egyéni volt.

Politikai pártok képviselői az RMDSZ kongresszusán
2019.02.19. | Kongresszus

Politikai pártok vezetői Romániából, Magyarországról és a Kárpát-medencéből, nemzetközi partnerek és az erdélyi magyar intézmények képviselői köszöntik az RMDSZ kongresszusát február 22-én, pénteken.

Újabb RMDSZ intézkedés a nők elleni erőszak visszaszorításáért
2019.02.19. | Szenátus

A családon belüli erőszak áldozatai egy ingyenesen hívható, úgynevezett zöld számon kérhetnek segítséget a hatóságoktól. Ennek tudatosítására az RMDSZ kidolgozott egy törvénymódosító javaslatot, amelyről kedvezően döntött hétfőn a szenátus – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

RMDSZ: nem szüntethetnek meg magyar osztályokat a Szövetség beleegyezése nélkül
2019.02.19. | Szenátus

A törvény kimondja: csak a szaktárca kisebbségi államtitkársága, az etnikumközi kapcsolatok hivatalának alárendeltségében működő oktatásügyi bizottság, vagy az érintett kisebbségi közösség parlamenti képviseletének jóváhagyásával szüntethetnek meg anyanyelvű osztályokat. „Törvény által szavatolt védelmet nyújt a magyar oktatásnak ez az intézkedés”, hangsúlyozta Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, a felsőház oktatásügyi bizottságának alelnöke.

Vincze Loránt: nemzeti ügyekben a Kárpát-medencei magyarok együtt terveznek és összehangoltan cselekszenek

„Utat törünk az Európai Unióban a kisebbségi közösségek számára. Meggyőződésünk, hogy Brüsszelnek változnia kell, védenie kell az őshonos kisebbségek jogait, eszközöket kell kidolgoznia a kisebbségi nyelvek és kultúrák megőrzésére. Az elmúlt évek építkezése ezt készítette elő. A Kárpát-medencei magyar szervezetek egyetértenek abban, hogy céljaik elérését erősíti az, hogy a többi európai kisebbséggel közösen, ötven millió uniós polgár nevében lépnek fel. Ezt támogatja az anyaországi nemzetpolitika, így vált nemzeti üggyé a Minority SafePack aláírásgyűjtés. Meggyőződésem, hogy a következő években is közösen kell terveznünk és összehangoltan kell cselekednünk, ennek legfontosabb helyszíne pedig az Európai Parlament lesz” – fogalmazott Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ külügyi titkára.

„Nem akarjuk, hogy helyettünk döntsenek” – fiatalokkal beszélgetett Oltean Csongor

Első szavazókkal, vállalkozókkal, ifjúsági szervezet alapítását tervező fiatalokkal találkozott Oltean Csongor MIÉRT-elnök, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.

Sógor Csaba: továbbra is hozzá kell járulnunk egy erős Kárpát-medencei magyar képviselethez

„Az elmúlt évek alatt napirenden tartottuk a kisebbségvédelmi kérdést Európában, célkitűzésünk továbbra sem változott: tovább küzdünk egy egységes európai kisebbségvédelmi keretszabályozás megalkotásáért. Ma már velünk együtt egyre többen vetik fel a kisebbségvédelem európai szintű szabályozásának szükségességét, sőt, immár 1,3 millió ember aláírása is ennek fontosságára hívja fel az európai döntéshozók figyelmét” – mondta Sógor Csaba szombaton, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rendezvényén.

Hegedüs Csilla: jelen kell lennünk Európában

A májusi európai parlamenti választás tétjeit összegezte Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke pénteken az aranyosgyéresi Népfőiskolában. Az RMDSZ aranyosgyéresi szervezetének rendezvényén előadó politikus hangsúlyozta: kétségtelen, hogy az EP-választások után az Európai Unió változni fog és a reform keretében várhatóan újratárgyalják az alapszerződést is. „Az a célunk, hogy az őshonos kisebbségek jogainak védelme része legyen a reformnak, hogy az EU elismerje: nem lehet kizárólag a tagállamok jóindulatára bízni ezt a fontos kérdést” –emelte ki Hegedüs Csilla. Hozzátette: sokan kételkedtek a Minority SafePack sikerében, a végeredmény mégis az lett, hogy összesen 1,3 millió ember támogatta aláírásával a kezdeményezést.